niedziela, 20 października 2013

Chimichurri

Chimichurri to argentyński sos do mięs i warzyw. Jest bardzo prosty w wykonaniu a jego podstawowe składniki to natka pietruszki, czosnek, ocet i olej. Ostateczny smak zależy od osoby, która go przygotowuje. Kiedy chcę sosem polać sałatkę, którę wezmę do pracy na śniadanie to pomijam czosnek, ale dodaję papryczkę chili. W przepisach, które można znaleźć w necie używa się octu winnego, ale osobiście wolimy ze zwykłym octem spirytusowym. Z kolei oliwę zastępuję olejem z pestek winogron. Do sosu można dodać również inne świeże zioła jak oregano, tymianek czy nawet odrobinę posiekanego lubczyku. Zwykły schaboszczak smakuje naprawdę rewelacyjnie gdy polejemy go chimichurri. Pasuje idealnie do karkówki, kiełbasy z grilla czy ugotowanej serdelki. Ja z kolei uwielbiam samą kaszę wymieszaną z kilkoma łyżkami pietruszkowego sosu.

Przepis na sos chimichurri:
bardzo duży pęczek natki pietruszki
6-8 ząbków czosnku
papryczka chili
0,5 szklanki oliwy lub oleju
0,25 szklanki octu
sól, pieprz

Natkę pietruszki siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili bez nasion drobno kroimy. W misce mieszamy wszystkie składniki razem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos przechowujemy w lodówce nawet do tygodnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz