niedziela, 20 października 2013

Kołduny

Pierogi to jedna z potraw, które kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Kołduny z farszem z dużą ilość majeranku w wołowy rosole... mniam...mniam...mniam
Kołduny robię raz w miesiącu, ale zawsze dodatkowo gotuję gar rosołu. Staram się by to co było smakiem moich lat dziecięcych tak samo kojarzyło się moim dzieciom. A one kontynuowały dalej rodzinne tradycje:-)

Przepis na kołduny:
ciasto:
3 szklanki maki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

farsz:
1 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 garście suszonego majeranku
sól, pieprz

Ciasto zagniatam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam. W tym czasie podsmażam cebulę, a pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażam dosłownie chwilkę. Do miski wkładam mięso, cebulę z czosnkiem, majeranek. Całość doprawiam solą, pieprzem oraz dokładnie mieszam farsz.
Ciasto dzielę na mniejsze kawałki by łatwiej było je rozwałkować. Ja korzystam z maszynki do wałkowania makaronu, gdyż wałkowanie ciasta zajmuje najwięcej czasu,a ciasto musi być bardzo cienkie. Szklanką wykrawam kółka, na które łyżeczką nakładam farsz i zlepiam obywie połówki razem.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie, minutę od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Ciasto jest bardzo cienkie, farszu nie za dużo więc po tak krótkim czasie pierogi są w środku ugotowane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz