niedziela, 22 września 2013

Domowe wino z winogron bez drożdży

Lato mieliśmy w tym roku przepiękne, ale z kolei wrzesień nas nie rozpieszcza. Moje dwie winorośle zaowocowały w tym roku rekordowo, ale owoce nie miały szansy uzyskać słodyczy. Były zbyt kwaśne do zjedzenia dla dziewczyn więc postanowiłam nastawić gąsiorki na wino. Na ten duży 25 litrowy poszły cztery miski nieopszypułkowanych winogron, a na mniejszy zużyłam jedną miskę.

Przepis na domowe wino bez drożdży:
(przepis podaję na 1 kg owoców więc w zależności od wielkości gąsiora i ilości owoców trzeba zastosować odpowiednią  proporcję)
1 kg owoców bez niejadalnych cześci
1-2 kg cukru w zależności od cierpkości owoców
1 litr wody

Najpierw trzeba przygotować syrop, czyli zagotować wodę z  cukrem i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie niemyte winogrona obrywam z gałązek i wrzucam do dobrze umytego gąsiora. Zalewam przestudzonym syropem. Wkładam rurkę fermentacyjną z wodą i uszczelniam korek woskiem lub plasteliną.
Gąsior stawiam w miesjcu gdzie nikomu nie będzie przeszkadzał. Kiedy przestanie "pykać" czyli po około 2 miesiącach odsączam wino i przelewam do butelek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz