sobota, 7 września 2013

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to jedna z potraw, która kojarzy mi się z dzieciństwem no i ... szkanką zimnego mleka. Bo nie ma jak kawałek gorącej, dopiero co wyciągniętej z piekarnika babki i szklanki zimnego mleka do kompletu. Moja mama piekła kiedyś babkę w prodziżu, ale teraz jest to sprzęt nie dostępny(a szkoda).
Robię babkę przeważnie wtedy gdy mam w lodówce dużo ziemniaków, które pozostały z obiadu poprzedniego dnia oraz resztki wędlin i kiełbas. To dobra potrawa by "wyczyścić" lodówkę i nakarmić całą rodzinę.


Przepis na babkę ziemniaczaną (na dużą blachę):
1,5 kg świeżych startych ziemniaków
1,5 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub zmielonych (może być mniej lub wcale)
kiełbasa, wędliny
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 szklanka mąki
2 jajka
majeranek
sól, pieprz

Na patelni podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę i resztki wędlin pokrojonych w mniejsze kawałki. Po podsmażeniu przekładam do miski, a na patelnie na wytopionym tłuszczu podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do miski wrzucam oba rodzaje ziemniaków, kiełbasę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijam jajka, wsypuję mąkę. Całość delikatnie solę i posypuję pieprzem. W rękach rozcieram suszony majeranek by wydobyć jego aromat. Ja majranku nie żałuję, bo bardzo go lubię i na tak dużą formę dodaję około 2 garści.  Całość bardzo dokładnie mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dosypać jeszcze trochę mąki. Całość przekładam do formy wysmarowanej masłem i wyrównuję powierzchnię. Całość piekę ok 1 godziny i 15 minut w 180 stopniach.


Można podawać z surówką jako samodzielne danie lub zamiast ziemniaków z wody do obiadu. Mi najbardziej smakuje sama babka z mlekiem a na drugi dzień pokrojona w grube plastry podsmażone na patelni. 


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz