niedziela, 22 września 2013

Pudding chlebowy

U mnie w domu jest zawsze nadmiar chleba. Dla nas piekę swojski  chleb w maszynie, a moja teściowa chleb kupuje, gdyż nie smakuje jej chleb bez polepszaczy i karmelu. Pudding chlebowy to przepyszny sposób na wykorzystanie niezjedzonego chleba i jednocześnie  przygotowanie słodkiego deseru. Podstawowy przepis można dowolnie modyfikować dodając sezonowe owoce jak również można go przygotować w wersji wytrawnej.


Przepis na pudding chlebowy:
12 kromek chleba tostowego
masło
200 ml śmietany 18%
200 ml mleka
2 jajka
5 łyżek cukru pudru
aromat waniliowy
0,5 szklanki rodzynek (ja użyłam żurawiny)
płatki migdałowe

Z kromek chleba odciąć skórki, pokroić na trójkąty i posmarować masłem z obi stron. Naczycie wysmarować masłem i poukładać trójąty chleba. Jajka, cukrem, mleko i śmietanę wymieszać razem. Masą jajeczną zalać chleb i wlać też pomiędzy kromki delikatnie je rozchylając. Całość posypać suszonymi owocami i płatkami migdałów. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st przez około pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz