niedziela, 24 marca 2013

Babeczki z kremem malinowym

Ten przepis na babeczki znalazłam  kiedyś w internecie i zapisałam w swoim różowym kalendarzu. Przepis czekał na swój czas by go wypróbować. Miałam duże zamówienie i postanowiłam babeczki zrobić z tego właśnie przepisu.

Przepisa na babeczki wniliowe:
1 kostka margaryny (250g)
1 szklanka cukru kryształu waniliowego (domowej roboty)
0,5 szklanki wody
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka

Margarynę, cukier i wodę zagotuj w garnku a potem ostudź. Do płynu dodaj mąkę, proszek do pieczenia i żółtka jaj. Całość wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę a następnie w częściach dodawaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Napełnij papilotki do 2/3 wysokości i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym o 180 st. C.


Przepis na krem malinowy:
300 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
słoik konfitury malinowej
cukier

Konfiturę przetrzyj przez sitko by pozbyć się robnych pestek. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i całość delikanie wymieszaj. Serek mascarpone szybko się waźy więc trzeba uważać z mieszaniem. Do kremu odaj przetartą konfiturę i osłodź cukrem jeśli trzeba.  Krem może mieć nieciekawy kolor, ale ważne by smakował wynagradzał wszelkie wizualne braki. Krem włóź do rękawa lub tutki z papieru do pieczenia i udekoruj nim babeczki. Ja na górze ułoźyłam malinki z żelków dla dzieci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz