niedziela, 31 marca 2013

Sernik na bogato

Ten sernik bez pieczenia pamiętam ze swojego dzieciństwa. Przez te lata zmieniło się tylko jedno - nigdzie nie można dostać twarogu w dużych kostkach zapakowanych w wilgotny biały papier. Sernik robi się bardzo szybko i dodać można praktycznie wszytko od rodzynek po pokrojoną w kostkę kolorową galaretkę lub ulubione ciasteczka.


Przepis na sernik:
1 kg twarogu zmielonego (lub z wiaderka)
1/2 - 3/4 szklanki cukru
1 kostka masłą
5 paczek herbatników
rodzynki i inne suszone owoce

Masło utrzyj z cukrem na jednolitą, puszytą masę. Powoli dodawaj do masy twaróg. Na sam koniec koniec dodaj pokruszone herbatniki, suszone owoce ( u mnie rodzynki i wiśnie). Całość przełóż na arkusz papieru do pieczenia i uformuj wałek. Całość schłodź w lodówce. A później udekoruj wg uznania. Najlepszy jest na drugi dzień kiedy herbatniki nasiąkną wilgocią.

Co do kształtu to na rodzinnych uroczystościach królował sernik w kształcie jeża. A robi się do polewając polewą czekoladową sernik ukształtowany na ogromną kulę z noskiem. Igiełki to krojone migdały ( nie w płatki ale we właśnie takie malutkie zapałki), A nos i oczy to np. ciemne winogrona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz