Wczoraj moja mama pochwaliła mi się, że zrobiła sernik caffe latte z przepisu który znalazła w internecie. Sernik wyszedł bardzo dobry i aromatyczny. Dziś rano kiedy zastanwiałam nad świątecznym ciastem postanowiłam też spróbować tego sernika. Przepis i zdjęcia znajdziecie poniżej.
Przepis na sernik caffe late:
1 kg tawrogu
100 ml śmietany kremówki
6 jajek
7 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
2 łyżeczka kakao
4 łyżeczki cappucinno
Twaróg, śmietanę i cukier
wymieszaj. Dodaj kaszę mannę i jajka. Ciasto podziel
na 3 części. 1/3 ciasta wylej do prostokątnej formy ( u mnie 15x28 cm). Cappuccino zmieszaj z 1/3 ciasta
i delikatnie łyżką wylej na jasną część ciasta i wyrównaj. Do ostatniej części ciasta dodaj kakao, wymieszaj i wylej na warstę cappuccino. Piec w temp 150 st. C przez 1,5 godziny.
Po ostudzeniu posyp kakao.
W przepisie jest napisane by cappucino rozpuścić w wodzie, ale przeoczyłam ten fragment.
Gosiu, ile dajemy jajek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń