Robiąc torty angielskie szukałam przepisu na biszkopt, który bez problemu udźwignąłby ciężar kremu i masy cukrowej a przy tym był puszsty i nie był ciężki. W programach np. "Cake boss" używa się ciasta ucieranego lub red velvet. Są one bardzo ciężkie i niestety nie smakują nam. Metodą prób i błedów znalazłam swój przepis a oto on.
Przepis na biszkop kakaowy:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Białka oddziel od żółte i ubij je na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodaj szklankę cukru i ubijaj jeszcze przez chwilę aż piana zrobi się błyszcząca. Do bezy dodaj żółtka, po chwili ocet i olej. Zmniejsz prędkość ubijania i powoli w częściach dodaj mąkę przesianą z proszkiem i kakaem. Gdy masa będzie jednolita przełóż całość do formy o średnicy ok.22 -24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja kładę arkusz papieru na spodzie formy i zamykam na nim obręcz). Piekę ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Kiedy mam do upieczenia kilka biszkoptów robię odpowiednio więcej ciasta i piekę wszystkie jednocześnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz