środa, 21 sierpnia 2013

Krokodylki czyli ogórki z chili

To jest odmiana popularnego w necie przepisu na ogórki po chińsku. Do tego przepisu użyłam ogórków małych ale niekształtnych, które zajmowałyby za dużo miejsca w słoiku gdyby chciała je ukisić. Ogórki miały trochę brzydką i twardą skórkę więc je obrałam. W ubiegłym roku nie obierałam ogórków i miałam prawdziwe krokodylki:-)



Przepis na ogórki z chili i czosnkiem:
2 kg ogórków 
1 główka czosnku
3 łyżeczki papryki chili w proszku
4 szklanki cukru
2 szklanki octu
4 płaskie łyżki soli
4 łyżki oleju

Ogórki pokroić wzdłuż na cztery. Gdy nasiona są duże należy je wyciąć. Ogórki posolić, dodać chili w proszku i przeciśnięty przez praskę czosnek. całość wymieszać i odstawić na ok jedną godzinę. W garnku zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Ogórki włożyć do słoików zalać zalewą i pasteryzować standardowo w garnku z gorącą wodą.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz