sobota, 17 sierpnia 2013

Waniliowe biscotti z migdałami i suszoną brzoskwinią

Biscotti to włoskie słodkie sucharki, czyli ciastka podwójnie pieczone. Zawsze gdy je piekę to robię z podwójnej ilości ciasta, gdyż pierwsza jedzona jest od razu, po pierwszeym pieczeniu jeszcze ciepła. Druga porcja ma szansę uchować się w słoju. Mimo, że biscotti nadają się do dłuższego przechowywania, u mnie rzadko kiedy są dłużej niż trzy dni.
Biscotti można robić z różnymi dodatkami i różnymi smakami.
Te ciastka uzależniają i co ważniejsze moje dzieci za nimi nie przepadają :-)

Przepis na waniliowe biscotti z migdałami i suszonymi brzoskwiniami:
(przepis na na jedną porcję)
200 g posiekanych na duże kawałki migdałów
100 g pokrojonych w kostkę suszonych brzoskwiń
100 g masła
200 g cukru
500 g mąki
3 jajka
1 łyżczka proszku do pieczenia
 aromat waniliowy

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli wbijać po jednym jajku, a na koniec dodać wszystkie suche składniki i wszystko dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować długi, cienki wałek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Wystudzone wałki pokroić po skosie na kawałki o grubośc 1 cm. Poukładać na płasko na blaszce i piec po 8 minut z każdej strony. Biscotti są już gotowe.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz