Chciałam, no to mam aż 2 worki ogórków. Małe zakisiłam, z reszty czyli dużych i przerośniętych zrobiłam sałatki (przepisy w następnych postach). Z kilku dużych zrobiłam coś w rodzaju jarzynki do obiadu. Przepis jest nietypowy, ale nam bardzo smakuje i naprawdę warto spróbować.
Przepis na ogórki na ciepło:
1 kg przerośniętych ogórków
2 duże ząbki czosnku
oliwa lub olej
250 ml śmietany (u mnie 9% w kartoniku)
szczypta curry
sól, pieprz
Ogórki obrać, przekroić na cztery i wyciąć nasiona. W garnku na oliwie podsmażam posiekany czosnek, po chwili dodaję dużą szczyptę curry. Jak czuć w kuchni aromat przypraw wrzucam do garnka pokrojone w dowolnej wielkości ogórki. Smażę dopóki nie zrobią się szkliste, wtedy je solę, dodaję pieprz i wlewam śmietanę. Do obiadu zagęszczam łyżeczką mąki wymieszaną z odrobiną śmietany lub wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz