Przepis na babeczki waniliowe:
125 g masła
125 g cukru
2 jajka
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszytą masę. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko i aromat.
W tej chwili można dodać dodatkowe ingrediencje.
Formę na muffinki wykładamy papierowymi papiotkami. Masę nakładam łyżką do lodów do 3/4 wyokości.
Pieczemy w 180 st. przez około 20 minut.
Krem mascarpone:
300 ml mietany 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek macarpone i miksować dosłownie chwilkę gdyż masy z serkiem macarpone łatwo się ważą.
Na wystudzone babeczki można nałożyć łyżeczkę ulubionego dżemu i udekorować kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz