niedziela, 13 stycznia 2013

Babeczki waniliowe

Babeczka czyli cupcake to proste w wykonaniu ciastko a jednocześnie daje duże możliwości by dowolnie modyfikować jego smak i wykonanie. Wystarczy do gotowego ciasta dodać np. groszki czekoladowe, suszoną żurawinę, łyżeczkę ugotowanego budyniu do środka lub odrobinę startej skórki cytrynowej by babeczka nabrała indywidualnego charakteru i stała się ozdobą każdej imprezy rodzinnej lub po prostu smacznym dodatkiem do kawy.


Przepis na babeczki waniliowe:
125 g masła
125 g cukru
2 jajka
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej

Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszytą masę. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko i aromat.
W tej chwili można dodać dodatkowe ingrediencje.
Formę na muffinki wykładamy papierowymi papiotkami. Masę nakładam łyżką do lodów do 3/4 wyokości. 
Pieczemy w 180 st. przez około 20 minut.

Krem mascarpone:
300 ml mietany 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek macarpone i miksować dosłownie chwilkę gdyż masy z serkiem macarpone łatwo się ważą.
Na wystudzone babeczki można nałożyć łyżeczkę ulubionego dżemu i udekorować kremem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz