Smakowałam, próbowałam, wąchałam, analizowałam aż stworzyłam swój własny krem. Zaletą tego kremu jest to że wiem z czego jest robiony.
Przepis na krówkowy biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki tortowej
0,5 szklanki budyniu krówkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
Ubij białka na sztywno. Potem powoli, najlepiej na trzy etapy dodaj cukier. Ubijaj tak długo białka z cukrem aż masa zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca jak na bezę. Powoli dodaj po jednym żótku, następnie ocet i olej. Mąkę przesiej z budyniem i proszkiem. Mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie wymieszj masę z sypkimi produktami.
Masę wylej do tortownicy wyłożonej na spodzie tylko papierem do pieczenia - nie smaruj boków.
Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni 35-40 minut aż do suchego patyczka.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej gdyż wtedy lepiej się kroi i nie kruszy.
Przepis na krem krówkowo-orzechowy:
660 ml śmietany kremówki 30% *
mała puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
100 g suszonych daktyli
whiskey lub inny alkohol **
Orzechy włoskie i datyle posiekaj a następnie zalej alkoholem by przeszły jego smakiem a daktyle zmiękły. Kremówkę ubij na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj masę krówkową i ubijaj jeszcze chwilkę aż do połączenia obu mas. Dodaj orzechy z daktylami i delikatnie wymieszaj całość.
Biszkopt pokroj równo na trzy placki. Naponczuj resztką alkoholu, który pozostał po moczeniu orzechów i daktyli - jeżeli jest za mocny dolej odrobinę wody. Na jeden placek połóż połowę kremu i przykryj kolejnym krążkiem biszkoptu. Z tym postąp tak samo czyli naponczuj, posmaruj resztką kremu i przykryj ostatnim krążkiem. Ozdób ciasto według uznania.
Schłodź tort w lodówce.
* preferuję śmietanę kremówkę w pojemniczku takim jak jogurt. Taką śmietanę można dostać w popularnej marce dyskontu. Nie polecam śmietan w kartoniku.
** gdy tort będą jadły dzieci można zamiast alkoholu użyć herbaty lub soku jabłkowego.
Ten przepis na biszkopt polecny jest na tort angielski, gdyż utrzymuje ciężar masy cukrowe. Robiąc zwykły tort można w przepisie pominąć olej, ocet i proszek do pieczenia.
Na zdjęciu tort robiony z podwójnej ilości i pieczony w prostokątnej formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz