Przepis na masę cukrową:
70 ml zimnej wody
4 płaskie łyżeczki żelatyny
100 g glukozy w proszku
800 g cukru pudru
Do małego garnka wlać wodę i wsypać do niej żelatynę. Odczekać kilka minut, aż żelatyna nie napęcznieje. Podgrzać żelatynę i cały czas mieszając wsypać glukozę. Podgrzać całość uważając by nie zagotować płynu ani nie przypalić. W tym momecie można dodać aromat, ale ja ogólnie tego nie polecam. Płyn odrobinę przestudzić. Do miski wsypać połowę cukru pudru (polecam cukier Kupca gdyż jest jak pył i bez grudek). Do cukru wlać płyn i delikatnie wymieszać. Pozostały cukier należy powoli dosypywać i wyrabiać aż masa przestanie się lepić i po przekrojeniu będzie jednolita. To jest nasza masa cukrowa:-)
W tym momecie możecie masę zabarwić barwnikami na dowolny kolor, obkładać nią torty lub robić dekoracje jakie tylko będziecie chcieli. Przy wałkowaniu masy warto stolnicę lub blat podsypywać delikatnie mąką ziemniaczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz