niedziela, 13 stycznia 2013

Masa cukrowa

W sklepach można kupić gotową masę cukrową, ale wczytując się w jej skład można znaleźć składniki, które niekoniecznie chcemy by jadły nasze dzieci. Dla dzieci głównie robię torty w stylu angielskim, w których nie znajdziecie nic czego nie dałabym własnym dzieciom. Dlatego masę cukrową robię sama :-) Jedynym "niedobrym" składnikiem są barwniki, ale daję daje się ich tak mało że nikomu nie powinny zaszkodzić (dozuję je na końcówce wykałaczki więc ilość jest naprawdę minimalna). Masa cukrowa służy głównie do ozdoby i po zjedzeniu tortu to tylko ona pozostaje na talerzu.

Przepis na masę cukrową:
70 ml zimnej wody
4 płaskie łyżeczki żelatyny
100 g glukozy w proszku
800 g cukru pudru

Do małego garnka wlać wodę i wsypać do niej żelatynę. Odczekać kilka minut, aż żelatyna nie napęcznieje. Podgrzać żelatynę i cały czas mieszając wsypać glukozę. Podgrzać całość uważając by nie zagotować płynu ani nie przypalić. W tym momecie można dodać aromat, ale ja ogólnie tego nie polecam. Płyn odrobinę przestudzić. Do miski wsypać połowę cukru pudru (polecam cukier Kupca gdyż jest jak pył i bez grudek). Do cukru wlać płyn i delikatnie wymieszać. Pozostały cukier należy powoli dosypywać i wyrabiać aż masa przestanie się lepić i po przekrojeniu będzie jednolita. To jest nasza masa cukrowa:-)
W tym momecie możecie masę zabarwić barwnikami na dowolny kolor, obkładać nią torty lub robić dekoracje jakie tylko będziecie chcieli. Przy wałkowaniu masy warto stolnicę lub blat podsypywać delikatnie mąką ziemniaczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz