niedziela, 13 stycznia 2013

Blok waniliowy z suszonymi czerwonymi owocami

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest blok czekoladowy. Skusiłam się i przygotowałam jego białą wersję - blok waniliowy czyli produkt czekoladopodobny:-)


Przepis na blok waniliowy:
500 g mleka w proszku
1 kostak (200 g) masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
200 g suszonej żurawiny
250 g suszonych wiśni
2 paczki pokruszonych herbatników

W garnku rozpuść masło, cukier i mleko w płynie. Zagotuj całość i ostudź, ale nie całkowicie. Do mleka w proszku wlej ciepły płyn i dokladnie wymieszaj. Dodaj suszone owoce i herbatniki. Całość delikatnie wymieszaj by herbatniki nie połamały się na zbyt małe kawałki. Prostokątną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przełóż masę, wygładź wierzch i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki. Po zastygnięciu blok jest gotowy do jedzenia. Smacznego :-)

Przepis znalazłam w notatkach babci mojego Bogdana i trochę go zmodyfikowałam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz